El Bosc a les Aules (cat.)

A partir del curs 2017-2018 us oferim un nou projecte, El Bosc a les Aules. El que volem oferir són eines per el professorat, per poder facilitar les classes de manera amena i original, treballant amb materials biològics que, segurament, alguns mai hauran manipulat els alumnes. Oferim el material biològic en pacs de temàtiques similars. Aquests pacs els anomenem Pinyes.

Enfoquem les Pinyes a centres educatius i formatius, associacions, residències i a qualsevol persona o col·lectiu que li estimuli el seu creixement

Així doncs, les Pinyes són variades i contenen gran quantitat de material biològic per poder tocar i treballar a l’aula, complementades amb fitxes didàctiques que complementen la informació.

MULTIDISCIPLINAR

Amb aquest projecte es poden treballar continguts de biologia i ecologia. Les fitxes que acompanyen les Pinyes estan elaborades amb una rigurosa documentació bibliogràfica i un conjunt d’esquemes i fotografies realitzades per nosaltres mateixos. Oferim, a més, continguts en anglès i castellà i en alguna Pinya en treballa matemàtiques.

Cada Pinya es pot adaptar a totes les edats gràcies a que és el professor qui gestiona el material, facilitant l’introducció del seu contingut a la classe.

Amb les Pinyes oferim material exclusiu pel professorat, per facilitar-vos les classes

Us proposem diferents modalitats per poder treballar amb les Pinyes:

A) Vosaltres mateixos recolliu la Pinya al nostre taller i us fem un breu explicació del material que conté i com usar-lo. Vosaltres impartireu la classe amb l’ajuda del material. Període de préstec: cal retornar-lo a les dues setmanes. Cost: 50€

B) Nosaltres portem el material als centres educatius i fem una breu formació als professors sobre el material que conté la Pinya. Vosaltres impartireu la classe amb l’ajuda del material. Recollim la pinya nosaltres. Període de préstec: 2 setmanes. Cost: 50€+desplaçament (entrega i recollida).

El període de préstec habitual és de 15 dies però es prorrogable. Si ho preferiu us podem enviar la Pinya.

C) Nosaltres impartim el taller a les aules amb tot al material disponible. Duració del taller: 2-4 hores. Cost: 70€+ desplaçament.

Preus sense IVA

tallers ulnae bones

Pinyes disponibles:

1. Identificació de rastres

Petjades, nius, pells i plomes, egagròpiles, excrements, restes de menjar.

Contingut: gran mostra de diferents organismes que ens podem trobar a la muntanya (petjades, excrements, egagròpiles, mudes d’animals, nius, restes de menjar, mostres de pelatges i plomatges, banyes, esquelets).  Ho acompanyem amb dues claus dicotòmiques realitzades per nosaltres per identificar Petjades i Excrements.

Objectiu: descobrir Què és i de Qui és. Sabrem caminar per les muntanyes desxifrant totes les marques que hi trobem, per tant, aconseguim oferir unes passejades enriquidores biològica i paisatgísticament. Incentivar l’interès per a descobrir el medi i tots els elements que en formen part, descobrir costums i curiositats d’aquests animals i potenciar la utilització dels sentits com a eina per conèixer el medi.

*Oferim la possibilitat de fer una sortida al camp a descobrir rastres. Durada: 2 hores (consultar).

clave huellas ulnae bones

2. Esquelets

Gran varietat d’esquelets per poder observar-ne les semblances i les diferències entre els diferents vertebrats. Convergències i divergències.

Contingut: mamífers, aus , rèptils, peixos i amfibis.

Objectiu: poder observar diferències i similituds entre els diferents taxons de vertebrats. Diferències d’estructura, de pes i adaptacions a la locomoció.

buho rela ulnae bones montaje esqueleto

3. Toca toca

Ideal pels més petits de l’escola.

Contingut: diversitat de diferents organismes (animals, vegetals, líquens, roques, etc) per tocar i descobrir.

Objectiu: desenvolupar els sentits corporals (sensacions, olor, visió, tacte) tocant els organismes que ens rodegen.

taller ulnae bones

4. Com sabem l’edat d’un animal salvatge?

Esquelets, plomes i pèls ens ajuden a desxifrar l’edat dels seus propietaris. Ens ajudem d’una projecció digital dels continguts.

Contingut: esquelets, plomes i pèls juntament amb un dossier didàctic.

Objectiu: aprendre a poder determinar l’edat d’una animal sense saber quan va néixer.

*Pels més grans de l’escola. S’ofereix en format extraescolar. Nivell alt.

5. Tipus de plomes i funcions en el cos de l’ocell

Cada ocell està envoltat de milers de plomes. Cadascuna, però, té la seva funció en el cos, ho descobrim.

Contingut: mostres de diferents tipus de plomes i dossier didàctic per ajudar a entendre millor els continguts.

Objectiu: especialitzar-nos en el món dels ocells. Els únics animals que tenen plomes. Són imprescindibles pel vol? Quins tipus de plomes té un ocell? Per què serveixen? Com diferenciem les plomes de l’ala dreta de l’esquerra? Com diferenciem les plomes de la cua de les plomes de les ales? Com es diferencia el plomatge d’un ocell nocturn d’un de diürn? Creixement i funció de le splomes, estructura, disposició sobre el cos de l’ocell, tipus de plomes.

Inclou conceptes en castellà i anglès. Es treballa matemàtiques

Casos pràctics: A) Quina plomes és?; B) Diferències de plomatge entre un ocell diürn i un nocturn; C) Diferències de plomatge entre l’edat; D) Com fer un arbre alar

tyto alba ulnae bones ala

6. Petjades

De cada animal sabem molta informació només veient l’empremta deixada sobre el fang. Descobrim qui viu al bosc sense veure’l.

Contingut: gran mostra de petjades de mamífers, aus, rèptils i amfibis.

Objectiu: desxifrar qui viu al nostre voltant, tot i que a vegades no els veiem directament. Donem resposta a: Com caminen? Presenta ungles o peülles? Quants dits té? Quin animal pot moure el seu dit exterior més de 90º?

huella ulnae bones trachemys scripta

7. Adaptacions al vol de les aus

Els ocells són dels pocs animals adaptats a un vol actiu.

Contingut: mostres de gran varietat d’aus (plomes, esquelets, alguns òrgans, petjades, etc).

Objectiu: desxifrem els canvis evolutius que han hagut de realitzar les aus per poder arribar a volar. Les aus canten i respiren simultàniament? Tenen els ossos buits? Pesen molt els seus ossos? Per què fan egagròpiles?

taller ulnae bones

8. Pells i plomes

Els mamífers envoltats de pèls, les aus envoltades de plomes. 

Contingut: mostres d’ales, fragments de pells i plomes per saber els detalls de cada animal. Cas pràctic per tocar tots els pelatges de la fauna dels nostres boscos. Toquem el duc, una tortuga, la geneta, serps, teixó i molts més.

Objectiu: identificar tipus de pelatges i plomatges. Com es diferencien les plomes d’un pollet amb els pèls d’una fagina?

taller ulnae bones pells plomes

9. Xarxes tròfiques

Ideal per treballar les interaccions entre els diferents organismes. Productors, consumidors, descomponedors, …

Contingut: tots hi estan representats amb diferents tipus de mostres (organisme directe, un rastre o una fotografia). Conté, també, jocs per poder jugar aprenent a classe. Es treballa el nom científic i els noms en català, castellà i anglès de cada organisme.

Objectiu: tot jugant aprenem a desxifrar com es passa l’energia en una cadena tròfica, és a dir, qui es menja a qui.

 

educació ambiental ulnae bones

 

Tambe oferim tallers a mida per a cada necessitat. Podeu fer-nos les consultes que creieu oportunes sense cap compromís.

En el moment de recollir les Pinyes al nostre local cal portar la documentació que us enviem segellada i signada per la direcció del centre.

Contacteu-nos al mail: ulnaebones@gmail.com

 

el bosc a les aules ulnae bones